Comisia Europeană a solicitat României să modifice schema de plafonare a prețurilor la energie și să permită producătorilor de gaze și energie să își stabilească prețurile liber. În acest sens, Bruxelles-ul a trimis o scrisoare autorităților de la București, la care așteaptă un răspuns în următoarele două luni.
Autoritățile române impun, în prezent, producătorilor de gaze să vândă megawattul cu 120 de lei, iar producătorii de energie electrică sunt încurajați să nu depășească un preț de 400 de lei, diferențele încasate peste acest preț mergând integral la stat. Aceste măsuri sunt parte a unei scheme care va expira în martie anul viitor, însă există semnale că aceasta ar putea continua pentru persoanele vulnerabile.
România, alături de Grecia și Bulgaria, a trimis o scrisoare către Comisia Europeană, semnalând că energia în regiune este mai scumpă decât în Vestul Europei, din cauza interconectărilor reduse și a cererii crescute din Ucraina. Autoritățile au cerut de asemenea continuarea impozitării profiturilor excesive ale producătorilor și traderilor de energie, pentru a susține consumatorii.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus: „România, din vârful crizei energetice, a intervenit în piață pentru protejarea populației și economiei. Schema de plafonare e valabilă până la 1 aprilie anul viitor, timp în care pregătim un plan pentru protejarea consumatorilor vulnerabili după această dată.” Burduja a remarcat că există două proceduri deschise de Comisia Europeană care vizează intervențiile în piață, însă România are ocazia să se conformeze reglementărilor și să evite procedura de infringement.
De asemenea, Burduja a subliniat: „Ne propunem să discutăm aceste măsuri cu Comisia Europeană, pentru a răspunde așteptărilor sociale și a închide cazul prezentat de Uniunea Europeană”.
Astfel, pe lângă protejarea consumatorilor vulnerabili, România speră să evite escaladarea procesului de infringement și să armonizeze măsurile locale cu directivele europene.