Reclamă

În timp ce Israelul desfășura bombardamente aeriene asupra nordului Gazei în octombrie anul trecut și ordona evacuarea a mai mult de un milion de palestinieni din zonă, un oficial de rang înalt al Pentagonului a transmis un avertisment categoric către Casa Albă, informează Reuters.

Secretarul adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu de atunci, Dana Stroul, a avertizat într-un email trimis pe 13 octombrie consilierilor seniori ai președintelui Joe Biden că evacuarea în masă ar putea deveni un dezastru umanitar și ar putea încălca dreptul internațional. Potrivit evaluării Comitetului Internațional al Crucii Roșii menționate de Stroul, o astfel de acțiune ar putea duce la acuzații de crime de război împotriva Israelului. Ea a descris evaluarea ca fiind „îngrijorătoare”.

Emailurile analizate de Reuters arată încercările administrației Biden de a găsi un echilibru între preocupările cu privire la creșterea numărului de victime din Gaza și susținerea publică pentru Israel după atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a provocat moartea a 1.200 de persoane.

Schimburile de emailuri între oficialii americani de rang înalt, datate între 11 și 14 octombrie, dezvăluie îngrijorarea anticipată cu privire la posibilitatea ca numărul ridicat de morți din Gaza să încalce dreptul internațional și să afecteze relațiile SUA în lumea arabă. Mai mult, mesajele reflectă presiunile interne pentru ajustarea retoricii administrației de la o solidaritate exclusivă cu Israelul la exprimarea unei compasiuni față de palestinieni și importanța permiterii unui ajutor umanitar mai amplu.

Emailurile, care abia acum au ieșit în spațiul public, mai arată că un acord de încetare a focului rămâne dificil de atins, în ciuda eforturilor de mediere ale Statelor Unite. Gaza a fost grav afectată de confruntări, iar riscul unei extinderi a conflictului în regiune este mare, în special după recentele atacuri ale Israelului asupra unor ținte din Liban și uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Potrivit oficialilor administrației Biden, presiunile exercitate de Casa Albă asupra guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu au contribuit la evitarea unui dezastru umanitar și mai mare. În discuțiile private, SUA au cerut amânarea ofensivei terestre a Israelului pentru a acorda timpul necesar organizațiilor umanitare să fie pregătite și să permită negocieri suplimentare cu Hamas.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro