Reclamă

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat vineri că Teheranul și aliații săi din regiune nu vor ceda în fața Israelului, conform unui raport Reuters. Declarația sa vine la câteva ore după ce Israelul a efectuat un atac asupra Beirutului, având drept țintă pe probabila succesiunea a lui Hassan Nasrallah, liderul mișcării proiraniene Hezbollah.

Ayatollahul Khamenei a apărut public pentru o rară ocazie, conducând personal rugăciunile de vineri de la Teheran. Referindu-se la atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului petrecute marți, Khamenei a spus: „Acțiunea strălucită a forțelor noastre armate de acum câteva nopți a fost complet legală și legitimă”.

După aceste acțiuni, Israelul a promis represalii, iar președintele american Joe Biden a indicat joi că răspunsul Israelului ar putea include o lovitură asupra instalațiilor petroliere ale Iranului. Joi, suburbia Dahiye din sudul Beirutului, cunoscută drept un bastion al Hezbollah, a fost lovită din nou aproape de miezul nopții ca parte a presiunii asupra mișcării. Raidurile l-ar fi vizat pe oficialul Hezbollah, Hashem Safieddine, care este considerat succesorul lui Hassan Nasrallah, aflat într-un buncăr subteran. Un reporter de la Axios, Barak Ravid, a relatat pe X, citând trei oficiali israelieni, că nu se cunoaște încă soarta lui Safieddine.

Hezbollah și armata israeliană au refuzat să comenteze în această privință, însă Sayyed Abdallah Safieddine, fratele lui Hashem Safieddine și reprezentant al Hezbollah în Iran, a asistat la discursul lui Khamenei la Teheran.

Bombardamente puternice au zguduit zona în apropierea principalului aeroport din Beirut în primele ore ale zilei de vineri, generând temeri constante în rândul civililor libanezi. În contextul escaladării conflictului, președintele american Joe Biden a afirmat că nu prevede un „război total” în regiunea Orientului Mijlociu, dar că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a preveni asemenea evoluții.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alți aliați au cerut oprirea imediată a focului în conflictul dintre Israel și Liban, care durează de 21 de zile. Totodată, Biden a menționat că SUA poartă discuții cu Israelul privind opțiunile de răspuns la atacul Iranului, inclusiv potențiale atacuri asupra infrastructurii petroliere iraniene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro