Reclamă

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat o amendă de 5.000 de lei Școlii Gimnaziale Păltinoasa și de 3.000 de lei Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava, din cauza segregării a 44 de elevi romi în anul școlar 2021-2022. Situația se menține și în prezent, iar rezolvarea ei ar putea surveni cel mai devreme în ianuarie.

Decizia de sancționare a fost luată pe 2 octombrie, după ce Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a semnalat problema cu doi ani în urmă. În acel an școlar, copiii din cătunul Țîmpoceni au fost relocați la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Capul Codrului în urma demolării școlii lor din cauza unei structuri nesigure. Însă aceștia au fost repartizați într-o sală de sport, fără facilități adecvate.

Președintele CNCD, Ferenc Asztalos, a subliniat: „Problema este de segregare pe criterii etnice. Adică 99% din copiii romi care erau în cătunul respectiv au fost mutați”.

Școala și ISJ Suceava neagă acuzațiile, susținând că mutarea a fost temporară și că decizia a fost luată de comun acord cu părinții și autoritățile. Directorul școlii, Mihăilă Mircea, a declarat: „Ne vom contesta amenda. Am relocat copiii pentru o perioadă determinată de timp”.

În apărarea sa, Inspectoratul Școlar a amintit că o nouă clădire unde vor învăța elevii romi este în construcție, iar finalizarea este preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

ONG-ul CADO a adus în atenție că școala din Păltinoasa are o istorie de cel puțin opt ani de discriminare, o problemă despre care ISJ Suceava ar fi fost informat încă din 2016. ISJ a fost sancționat anterior pentru alte două cazuri de segregare pe criterii etnice în anii 2016 și 2024.

CNCD a oferit școlii un termen de nouă luni pentru a corecta situația. Totuși, ONG-ul a criticat întârzierea soluționării cazului, care a survenit în decurs de doi ani.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro