Reclamă

La un an de la atacurile comise de Hamas pe 7 octombrie asupra bazei Nahal Oz, o serie de întrebări persistă cu privire la modul în care armata israeliană a fost surprinsă și depășită rapid în ceea ce a devenit una dintre cele mai grele zile din istoria Israelului. Baza militară, situată în apropierea graniței cu Gaza, a fost invadată de militanți Hamas, iar mai mult de 60 de soldați israelieni și-au pierdut viața, alții fiind luați ostatici.

Deși armata israeliană nu a finalizat încă o anchetă oficială, familiilor victimelor de la Nahal Oz li s-au furnizat deja detalii despre evenimentele tragice, detalii împărtășite ulterior și cu BBC. Aceste informații reprezintă o reconstrucție a evenimentelor, fiind cele mai apropiate de un raport oficial al armatei israeliene asupra celor petrecute. BBC a ascultat, de asemenea, relatări de la supraviețuitori, mesaje și înregistrări vocale care trasează firul atacurilor, subliniind viteza și ferocitatea cu care au fost desfășurate.

Potrivit investigațiilor, cu câteva zile înainte de atac, soldații de la Nahal Oz au observat activitate suspectă, marcând o încetare aparent strategică a acțiunilor Hamas. În plus, un număr semnificativ de soldați se aflau neînarmați în cazul unui atac neașteptat, conform protocoalelor armatei israeliene care indicau retragerea în loc de avansare în asemenea situații. De asemenea, unele echipamente de supraveghere erau fie neoperaționale, fie ușor de distrus de către atacatori.

Aceste descoperiri ridică întrebări cu privire la motivul pentru care atât de puțini soldați erau înarmați într-o bază aproape de graniță, la răspunsul tardiv la informații și avertismente, precum și la întârzierea cu care au sosit întăririle. Infrastructura bazei, se pare, a contribuit la vulnerabilitatea celor aflați acolo.

BBC a prezentat aceste constatări Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), care au confirmat că sunt în curs de desfășurare a unei „anchete aprofundate privind evenimentele din 7 octombrie, inclusiv cele din Nahal Oz, și circumstanțele care le-au precedat”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro