Reclamă

Lisa Schimdt, colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional, a achiziționat o companie de consultanță fără activitate de la fiul lui Rareș Mănescu, fost coordonator al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană. Tranzacția s-a desfășurat între lunile martie-aprilie 2024. Ancheta realizată de Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arată detalii despre această tranzacție și colaborarea Lisei Schimdt cu grupul Acron, condus de Kantor.

„În afara faptului că sunt prietenă cu familia Mănescu și am luat firma de consultanță Oracle, care nu are încă nicio activitate, nu am cunoștință de nicio campanie politică a domnului Geoană și nici nu știu cine este. Mai mult, nu am cunoștință de afacerile familiei Mănescu cu domnul Kozlov”, a declarat Lisa Schmidt pentru Context.ro.

Moshe Kantor, un important om de afaceri rus cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari, a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene din cauza legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin. Ancheta aduce la lumină și că oligarhul a avut legături de afaceri și cu România, fiind decorat în 2014 de președintele de atunci, Traian Băsescu. Înainte de sancțiuni, Kantor ar fi avut relații și cu Liviu Dragnea.

Investigația lansează și întrebări asupra activității lui Rareș Mănescu în platforma „România Renaște” care îl susține pe Mircea Geoană. Alina Achim Inayeh, purtătoarea de cuvânt a platformei, a confirmat colaborarea lui Mănescu între lunile februarie cu un rol de coordonare organizatorică. Mircea Geoană a afirmat că nu știe exact implicarea lui Mănescu, dar a menționat că acesta ar fi încercat să ajute.

Familia Mănescu nu a oferit încă un punct de vedere despre investigație, iar Digi24 a indicat că Rareș și Ramona Mănescu au contribuit financiar la evenimentele fundației conduse de Mihaela Geoană. Mircea Geoană a subliniat că donația familiei Mănescu a făcut parte dintr-un demers umanitar dedicat sprijinirii femeilor din mediul rural prin achiziționarea unui mammo-van.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro