Reclamă

Nava de cereale Aya a fost lovită accidental de un bombardier rusesc pe 11 septembrie, în timp ce naviga în Marea Neagră, după cum au declarat șefi din Apărarea Marii Britanii. Incidentul s-a petrecut deoarece piloții ruși „au țintit-o în grabă” pentru a evita apărarea aeriană ucraineană, conform unui raport Evening Standard.

Potrivit Ministerului Apărării de la Londra, nava comercială, care transporta peste 26.000 de tone de cereale către Egipt, a scăpat de o avarie catastrofală datorită unui „eșec de detonare” al „muniției vechi” lansată asupra sa. „Este aproape sigur că racheta a fost o rachetă antinavă AS-4 KITCHEN lansată de un bombardier rusesc Tu-22M3 BACKFIRE care opera în zonă la momentul respectiv”, a declarat Ministerul într-o actualizare recentă.

Forțele ruse și ucrainene au desfășurat operațiuni militare intense pe coasta și în largul Mării Negre, înclusiv pe Insula Șerpilor. Marina rusă a fost nevoită să se retragă după ce portul Sevastopol din Crimeea a fost ținta unor atacuri.

Ministerul britanic nu crede că nava de cereale a fost lovită intenționat, ci mai degrabă din cauza unor „proceduri de țintire necorespunzătoare” de către piloții ruși. Aceștia au adăugat că „este aproape sigur că Rusia a devenit mai precaută în privința operațiunilor sale în Marea Neagră, după pierderea unui BACKFIRE în luna aprilie”.

Oficialii britanici au mai menționat: „Este o posibilitate realistă ca acest incident să fi avut loc din cauza faptului că piloții au identificat incorect Aya ca țintă, în grabă, dorind să părăsească zona imediat după lansare, de teamă să nu fie vizați de o rachetă sol-aer ucraineană.”

Racheta KITCHEN a avut performanțe „constant slabe” în conflictul cu Ucraina, subliniind astfel o practică aeriană „extrem de slabă și iresponsabilă”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro