Confruntarea actuală dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina este descrisă ca fiind de o gravitate fără precedent de către un diplomat rus de rang înalt, Serghei Riabkov, care a declarat că o greșeală ar putea duce la catastrofă. Acesta a subliniat că situația nu are paralelele în trecut, comparând-o cu criza rachetelor cubaneze din 1962.
Conflictul din Ucraina, ce durează de 2 ani și jumătate, reprezentând cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, a generat o confruntare majoră între Rusia și Occident. Potrivit oficialilor ruși, conflictul ar fi intrat în cea mai periculoasă fază de până acum.
„Ceea ce se întâmplă nu are seamăn în trecut”, a afirmat Serghei Riabkov, ministru adjunct de externe, accentuând pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare. Într-o declarație făcută la Moscova, acesta a explicat că „Ne mișcăm pe un tărâm militar și politic neexplorat.”
Riabkov a avertizat asupra unui potențial dezastru dacă Occidentul nu este capabil să „evalueze în mod sensibil consecințele cursului pe care îl urmează”. Rusia a emis avertismente către Statele Unite și aliații săi, privind posibilele consecințe ale permisiunii Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident.
În context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sprijinul aliaților săi pentru a permite utilizarea rachetelor occidentale pe teritoriul Rusiei, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune, pentru a diminua capacitatea Moscovei de a continua atacurile în Ucraina. Pe de altă parte, liderul rus Vladimir Putin a avertizat că o asemenea mișcare ar echivala cu „implicarea directă a țărilor NATO” în conflict.
Zelenski a îndemnat statele occidentale să ignore așa-numitele „linii roșii” stabilite de Rusia, dar aceasta din urmă, considerată cea mai mare putere nucleară a lumii, a numit un astfel de pas „o nebunie”. Recent, Kremlinul a modificat doctrina nucleară, lăsând deschisă posibilitatea folosirii armelor nucleare într-un astfel de context.
Conflictul din Ucraina continuă să fie un subiect care determină tensiuni geopolitice majore, având implicații globale și provocând reacții din partea marilor puteri ale lumii.