În cadrul șantierului naval din Galați, România, se desfășoară construcția primului portavion de drone din Europa, destinat marinei portugheze, un proiect evaluat la 100 de milioane de euro. Pe acest șantier s-au mai realizat până acum 30 de nave militare pentru partenerii NATO.
Proiectul portavionului de drone a fost pregătit timp de șapte ani de către specialiști din Portugalia și urmează să dureze aproximativ doi ani până la finalizare. „Construcția portavionului pentru drone pentru marina portugheză va dura aproximativ doi ani. Prima etapă are loc în această hală unde sunt tăiate toate bucățile de tablă”, se menționează în cadrul proiectului.
Nava va avea 107 metri lungime și va fi dotată cu un hangar pentru drone, o punte de zbor de 96 de metri și o punte pentru marfă de 650 de metri. Aceasta va include 12 containere, spații de cazare pentru echipaj și laboratoare de cercetare. Scopul principal al navei va fi transportul aparatelor de zbor fără pilot și al dronelor maritime, fiind folosită pentru supraveghere și cercetări subacvatice.
„Marea este foarte importantă pentru noi și de aceea noi avem nevoie o marină foarte eficientă. Această navă inovează. Creăm un nou concept. Aceasta este prima navă a unei noi clase care va fi copiată în restul lumii. Și asta începe în România”, a declarat Nuno Melo, ministrul portughez al Apărării.
Henrique Gouveia e Melo, șeful fortelor navale din Portugalia, a subliniat importanța noutății acestei nave: „Aceasta ar putea fi prima navă care va fi în principal o navă de cercetare și documentare. Noi am prezentat acest concept în martie anul acesta și mai mult de 20 de companii navele au întrebat ce concept este acesta și sunt foarte interesați.”
La ceremonia de debut a construcției navei portugheze a fost prezent și șeful Forțelor Navale Române, Mihai Panait. Acesta a subliniat că, în timp ce Portugalia progresează cu navele de război ale viitorului, România nu a realizat încă nicio navă pentru forțele proprii. „S-au făcut peste 15 nave militare pentru alte state, pentru noi nu s-a făcut nimic. Da, atât a putut oferi România pentru noi”, a spus Mihai Panait.
Vicepreședintele șantierului Damen, Jan-Wim Dekker, a confirmat că în prezent nu se construiește nicio navă pentru Forțele Navale sau Armata Română. În paralel, Portugalia își modernizează și forțele aeriene, achiziționând avioane F35, în timp ce vechile F16 au fost vândute României.