Reclamă

Mircea Geoană a afirmat într-un interviu la Digi24 că vizita sa la Moscova, în 2009, a fost o „vizită normală, exploratorie” și că s-a dus în Rusia „ca orice om care vrea să conducă o țară.” Geoană a explicat că relațiile dintre Rusia și NATO erau atunci în termeni de parteneriat strategic și că nu vede de ce vizita sa ar prezenta o problemă.

„2009, anul de grație 2009. În 2008, Putin vine la summit-ul NATO la București, primit de Băsescu și de toți liderii NATO. Rusia este în relație cu NATO, partener strategic în 2009. În 2007 cred că a început această relație. Parteneri strategic. Vine Medvedev, noul președinte la început de 2009. Da, a făcut rocadă,” a spus Mircea Geoană. Fostul ministru de externe a adăugat că a mers în Rusia pentru a discuta despre posibile relații bilaterale într-un mod constructiv.

Geoană a menționat că și-a achitat el însuși cheltuielile de deplasare și a călătorit cu un avion de linie. A subliniat că vizita a inclus întâlniri oficiale cu ministrul de Externe al Rusiei, considerând că acestea fac parte din „jocul diplomatic” necesar pentru a înțelege cum se pot dezvolta relațiile în viitor. „Am vorbit instituțional despre relația bilaterală și despre ceea ce se poate întâmpla în viitor. Am insistat pentru tezaurul românesc, am spus ce vreau să facem, avem o relație, am vorbit despre Republica Moldova, am vorbit despre interesele legitime ale României în Republica Moldova,” a detaliat Geoană.

Întrebat dacă NATO a cerut explicații despre această vizită, Geoană a afirmat că nu a fost întrebat niciodată. „Niciodată. Păi, cum să mă întrebe? Pentru că dumneavoastră întrebați obsesiv despre ceva de acum 15 ani de zile, înseamnă că este relevant pentru NATO? Nu. Ca dovadă că am fost angajat la NATO și pentru că am trecut prin toate filtrele de verificare pe care și le poate imagina cineva,” a precizat el.

Geoană a reiterat că vizita din 2009 a fost una de explorare normală într-o perioadă când Rusia era considerată un partener strategic al Europei, și a susținut că activitatea sa a fost transparentă și cunoscută de instituțiile relevante ale statului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro