Reclamă

România va primi o finanțare estimativă de 6 miliarde de dolari din partea Grupului Băncii Mondiale până în anul 2029, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Acest anunț a fost făcut la lansarea Cadrului de parteneriat de țară între Banca Mondială și România pentru perioada 2025-2029. Finanțarea va sprijini crearea de noi locuri de muncă, susținerea companiilor private românești și finanțarea proiectelor de mediu, fiind esențială pentru creșterea capacității României de a depăși provocările cauzate de schimbările climatice.

„Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educație, sănătate și servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunități pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziției verzi și întărirea rezilienței la șocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanțării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiții financiare avantajoase”, a declarat Marcel Ciolacu.

Din suma totală, aproximativ 2,5 miliarde de dolari vor fi alocate sectorului public, iar 3,5 miliarde sectorului privat. Fondurile sunt destinate susținerii IMM-urilor, fermierilor, dar și creșterii implicării femeilor și tinerilor în afaceri. „Sunt fonduri realizate prin investiții făcute de corporații financiare internaționale și garanții oferite de Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor. Aș vrea să subliniez această orientare către creșterea competitivității sectorului privat… Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și fermieri, pentru femei și tinerii antreprenori, dar și pentru reducerea decalajelor de infrastructură, logistică și integrarea în lanțurile de valoare”, a precizat acesta.

De asemenea, s-a convenit asupra unui alt acord de împrumut care va permite o intervenție mai rapidă și eficientă în caz de calamități și dezastre naturale. „Semnăm astăzi și un împrumut pentru managementul riscului de dezastre, cu opțiune de tragere în următorii trei ani. În fapt, o linie de finanțare în valoare de 500 de milioane de dolari. Este o finanțare care stă la dispoziția Guvernului pentru întărirea capacității de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Această linie de finanțare va ajuta România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență”, a declarat Marcel Ciolacu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro