Reclamă

Ministerul Agriculturii din România, prin intermediul ministrului Florin Barbu, solicită suspendarea importului de ouă și produse avicole din Ucraina, evidențiind necesitatea unei intervenții din partea Comisiei Europene. Potrivit lui Barbu, fermierii români se confruntă cu dificultăți financiare din cauza costurilor ridicate impuse de condițiile de creștere a păsărilor în cadrul Uniunii Europene, în timp ce fermierii ucraineni nu sunt supuși acelorași reglementări stricte.

„Este nevoie de o intervenție a Comisiei Europene”, a declarat Florin Barbu, subliniind discrepanta de costuri și reguli între producătorii din UE și cei din afara blocului.

Un alt aspect sensibil este semnalat de Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA, care a confirmat existența unor cazuri în care firme românești au reambalat produse ucrainene fără a respecta legislația de trasabilitate. „Din păcate, am înregistrat astfel de situații… agentul economic a fost sancționat”, a adăugat acesta.

Problemele de trasabilitate nu sunt singurele îngrijorări. Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, menționează că importul de ouă la prețuri reduse din Ucraina, unde reglementările nu sunt la fel de stricte ca în UE, a dus la scăderea prețurilor pentru fermieri, dar nu și la nivelul rafturilor din magazine. Această situație creează o presiune economică semnificativă asupra crescătorilor autohtoni.

România a importat deja 15 milioane de ouă din Ucraina în acest an, ridicând suspiciuni nu numai din perspectiva economică, dar și a siguranței alimentare. Ioan Oleleu a reiterat faptul că ouăle românești, spre deosebire de cele din Ucraina, nu au prezentat reziduuri în urma testelor de monitorizare a calității.

În concluzie, Ministerul Agriculturii și crescătorii români de păsări solicită măsuri de reglementare mai stricte și eficace pentru a proteja piața locală și sănătatea consumatorilor, așteptând o reacție promptă din partea organizațiilor europene competente.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro