Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare a suveranității inițiată de premierul Viktor Orban și adoptată anul trecut. Bruxelles consideră că această lege încalcă dreptul european, iar criticii lui Orban susțin că măsurile țintesc opoziția. Aceasta prevede crearea unui ‘birou independent de protecție a suveranității’ care va investiga activitățile ce amenință suveranitatea națională a Ungariei.
Legea include pedepse cu închisoarea și se concentrează pe finanțările externe ale partidelor politice și posibile ‘interferențe străine’ în procesul electoral. Statele Unite și ONG-urile și-au exprimat îngrijorarea, afirmând că legea este ‘incompatibilă cu valorile comune de democrație, libertate individuală și stat de drept’.
Ungaria acuză Bruxellesul și organizațiile străine că sprijină opoziția din țară cu fonduri substanțiale pentru a influența alegerile. Aceasta nu este prima inițiativă a Ungariei de a controla finanțarea ONG-urilor; în 2021 a adoptat o lege similară care țintea, conform acuzațiilor, finanțările miliardarului George Soros. Această măsură a fost revizuită ulterior datorită presiunilor Bruxellesului și unei decizii a Curții de Justiție a UE.
Premierul Viktor Orban este de mult timp în conflict cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept. Aceste tensiuni au dus la blocarea de către Bruxelles a Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei, care valora 5,8 miliarde de euro. De asemenea, fonduri de coeziune în valoare de 22 de miliarde de euro au fost suspendate, fiind deblocate parțial spre sfârșitul anului, în contextul în care Budapesta amenința cu blocarea ajutorului UE pentru Ucraina.