Reclamă

70 de români sunt aduși miercuri în România din Liban, după ce au solicitat ajutorul Ministerului Afacerilor Externe pentru evacuare. Un avion al Ministerului Apărării Naționale (MApN) i-a preluat din Beirut, iar aceștia urmează să ajungă astăzi în țară.

Avionul folosit este un Hercules al Forțelor Aeriene Române, care a decolat în această dimineață de la Baza 90 Dumbrava din București. După ce a ajuns la Beirut, cei 70 de români care au cerut asistență au fost îmbarcați. Aceștia au trimis solicitări către Ministerul Afacerilor Externe, iar pe baza acestora, MAE și MApN au coordonat evacuarea. Avionul este în zbor și se așteaptă să aterizeze astăzi în România. Odată ajunși, cetățenii români evacuați se vor întoarce la casele lor sau la rudele din țară. Misiunea a fost una de risc, având în vedere că atacurile cu rachete din zonă continuă, Libanul fiind lovit de proiectile lansate de Israel.

În acest context, conflictele din Beirut s-au intensificat. Şase persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unui centru de salvare al Hezbollah din centrul capitalei. Raidul s-a soldat inițial cu două victime decedate, bilanțul ajungând ulterior la șase, după ce patru răniți au pierdut lupta pentru viață. Ministerul libanez al Sănătăţii a confirmat transferul a șapte răniți la spitalele locale.

Reprezentant al organizaţiei de salvare Hezbollah a declarat pentru AFP că atacul a vizat centrul de protecție civilă din cartierul Bachoura. Jurnaliștii prezenți la fața locului au auzit o explozie și au mărturisit că unele clădiri au fost zguduite, înainte ca ambulanțele să ajungă la locul incidentului.

Acesta este al doilea atac israelian care lovește zona centrală a Beirutului de la începutul conflictului între organizația islamistă pro-iraniană Hezbollah și Israel, pe 7 octombrie 2023. Atacul a avut loc în apropierea Parlamentului libanez și a fost considerat un atac „precis” de armata israeliană. De asemenea, o lovitură anterioară, din cartierul Cola, a ucis luni trei membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), o organizație palestiniană laică.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro