Reclamă

Marea Britanie a decis, în urma unei îndelungate campanii, să cedeze Mauritiusului suveranitatea asupra arhipelagului Chagos, cu excepția insulei Diego Garcia, ce găzduiește o importantă bază militară SUA și Marea Britanie. Prim-ministrul britanic Keir Starmer și omologul său mauritian, Pravind Jugnauth, au apreciat acordul politic semnat recent, care încearcă să repare greșelile trecutului și să sprijine comunitatea chagosiană.

Mauritius susține că, în 1968, a fost forțat să cedeze Insulele Chagos în schimbul independenței sale față de Marea Britanie. Peste 1.000 de locuitori au fost strămutați la cererea SUA, iar cei vizați au apelat la tribunal în încercarea de a-și recâștiga drepturile.

Insula Diego Garcia, crucială pentru operațiunile militare ale SUA, va rămâne sub controlul britanic și american pentru cel puțin 99 de ani, conform noii înțelegeri, asigurând funcționarea continuă a bazei.

Tratatul mai prevede un program de reinstalare a chagosienilor pe toate insulele, cu excepția Diego Garcia. De asemenea, Regatul Unit va oferi suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și stimularea economică a regiunii.

Decizia a generat controverse politice în Marea Britanie. Fostul ministru al apărării, Grant Shapps, a criticat acordul, considerându-l un „act regretabil”. În schimb, Tom Tugendhat, un alt politician conservator, a declarat că aceasta este o „retragere rușinoasă”.

Arhipelagul Chagos, format din șapte atoli cuprinzând peste 60 de insule, este situat în Oceanul Indian, la circa 500 de kilometri sud de Maldive. Populația nativă a fost îndepărtată între 1967 și 1973, pentru a permite SUA să dezvolte baza militară de pe Diego Garcia. Din acea perioadă, numai acest atol este locuit, însă exclusiv de personal militar american și subcontractați civili.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro