Reclamă

Poliția din Republica Moldova a dezvăluit că Rusia ar fi alocat 15 milioane de dolari pentru a destabiliza situația politică de peste Prut în luna septembrie, în contextul alegerilor din 20 octombrie. Într-o conferință de presă, Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției din Republica Moldova, a precizat: „Stabilim un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, dar și pentru statele vecine și europene. Este vorba despre un amplu proces de finanțare și corupere, menit să perturbe procesul electoral pe teritoriul Republicii Moldova”.

Schema de fraudare menționată includea implicarea a peste 130.000 de moldoveni. Aceștia erau organizați în structuri teritoriale, fiind coordonați de aproximativ 130 de lideri care se asigurau că datele de identitate ale persoanelor racolate erau transmise în Federația Rusă. Prin intermediul băncii comerciale „PromsveazyBank”, aceștia erau remunerați lunar cu sume considerabile.

Autoritățile au confiscat sume de bani și mai multe telefoane mobile, iar Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a declarat: „Mesajul nostru e simplu: Nu merită să fiți implicați în așa proces. Pentru câteva mii de lei riscați cu foarte mulți bani și toate bunurile personale… Legea prevede că persoanele care fac denunț referitor la activitățile ilegale, în care au participat, și se dezic de ele, pot fi eliberate de răspundere penală”.

În schema pusă la cale, 1.927 de președinți de sector erau responsabili pentru recrutarea și coordonarea activiștilor din zonele respective, asigurând participarea lor la vot. Alți peste 50.000 de activiști erau răspunzători pentru colectarea de date de identitate și erau plătiți lunar cu aproximativ 1200 de lei românești.

Peste 70.000 de simpatizanți au fost, de asemenea, plătiți cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei. Această structură largă de influență a fost coordonată prin aplicația Telegram, potrivit oficialilor de la Chișinău.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai subliniat că mai multe partide politice, toate având legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, au fost implicate în schemă. Ilan Șor, cunoscut pentru antecedentele sale în domeniul corupției, a avut partidul său interzis de autoritățile moldovenești.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro