Reclamă

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European, realizat după alegerile europarlamentare din iunie 2024, dezvăluie că principalele motive care i-au determinat pe cetățenii europeni să voteze sunt creșterea prețurilor și a costului vieții (42%) și situația economică (41%). Aceste subiecte au fost cele mai importante pentru alegători în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Din sondaj reiese și faptul că românii au apreciat patru beneficii majore ale calității de membru UE, printre acestea fiind crearea de noi oportunități de muncă și protejarea păcii și securității. Românii au fost motivați la urne de preocupările economice (45%), de creșterea costului vieții (44%), dar și de probleme legate de protecția socială și accesul la asistență medicală (32%).

Cetățenii care nu au participat la vot au indicat că ar fi fost motivați de situația economică (36% media UE, 41% România) și de costul vieții (46% identic media UE și România). În plus, pentru români, protecția socială și bunăstarea ar fi putut fi un factor important de motivare (35%).

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a declarat că: „În luna iunie, cetățenii din întreaga Europă și-au făcut auzită vocea, în condițiile în care am asistat la cea mai mare participare la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Cetăţenii ne-au dat mandat să acționăm, să oferim răspunsuri și soluții benefice în viața lor de zi cu zi.”

Încrederea în Uniunea Europeană rămâne ridicată, 65% dintre cetățenii europeni fiind optimiști cu privire la viitorul UE. În România, procentul celor optimiști se ridică la 68%. Aderarea la UE este privită pozitiv, 70% dintre europeni și români considerând că statutul de membru al UE este benefic.

Optimismul este confirmat și prin faptul că 70% dintre români văd apartenența la UE ca pe un avantaj pentru țara lor, în creștere față de anul trecut. Cele mai importante beneficii menționate sunt crearea de locuri de muncă și stabilirea unei cooperări mai intense între statele membre.

Sondajul a fost efectuat de agenția de cercetare Verian, colectând răspunsuri de la 26.349 de participanți din toate cele 27 de state membre ale UE. Rezultatele au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației fiecărei țări și a fost luată în considerare prezența la vot la nivel național.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro