Reclamă

Colangio-pancreatografia prin rezonanță magnetică (colangio RM) reprezintă o opțiune esențială în vizualizarea neinvazivă a căilor biliare și pancreaticelor, adresată în special pacienților cu risc operator crescut. Această metodă imagistică complementară este preferabilă atunci când riscul unei proceduri invazive, cum este ERCP, ar putea compromite starea pacientului, fiind necesară anestezia generală.

Potrivit Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar în radiologie-imagistică medicală, colangio RM oferă rezultate diagnostice similare cu ERCP, dar nu oferă posibilitatea de a efectua manevre terapeutice concomitent cu investigația diagnostică. Cu toate acestea, beneficiile unui diagnostic clar și fără riscuri suplimentare sunt evidente.

Colangio-pancreatografia RM se realizează prin diverse tehnici, solicitate de medicii specializați din domeniile gastroenterologiei, oncologiei sau chirurgie, după caz. Dispozitivele de imagistică utilizate au putere variabilă, dar cele mai bune rezultate provin de la aparatele de 3 Tesla, care permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție într-un timp mult mai scurt comparativ cu cele de 1,5 Tesla.

La final, este important de reținut că, deși ERCP permite intervenții terapeutice în urma diagnosticului, colangio RM oferă un diagnostic suficient de precis fără complicațiile unei proceduri invazive, caz în care riscurile ar fi nejustificate pentru unii pacienți.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro