Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au reușit să stocheze informațiile ADN-ului uman într-un cristal 5D, dezvoltat să reziste miliarde de ani. Această tehnologie ar putea oferi șansa readucerii umanității după o posibilă extincție, conform unor informații transmise de News.ro.
Cercetătorii au folosit lasere pentru a inscripționa datele pe cristalul 5D, acesta având capacitatea de a rezista la forțe enorme, temperaturi extreme și chiar la radiații cosmice. Formatul este diferit de alte metode de stocare, care adesea se degradează în timp, și poate păstra până la 360 terabytes de informații, fiind recunoscut de Cartea Recordurilor Guinness în 2014 pentru durabilitatea sa excepțională.
„Spre deosebire de marcarea doar pe suprafața unei bucăți de hârtie 2D sau bandă magnetică, această metodă de codificare folosește două dimensiuni optice și trei coordonate spațiale pentru a scrie în tot materialul”, au explicat oamenii de știință din Marea Britanie.
Cristalul 5D cu memorie, conceput de cercetători, a fost deja plasat în arhiva Memoria Omenirii, o capsulă a timpului situată într-o peșteră de sare din Hallstatt, Austria. Acesta marchează o posibilă soluție pentru conservarea cunoștințelor vitale ale omenirii pe termen lung.
Echipa prevede că tehnologia poate fi utilizată pentru a înregistra genomuri ale unor specii de plante și animale aflate în pericol de extincție, oferindu-le astfel o șansă de readucere la viață în viitor.