Reclamă

Procurorii americani susțin că Donald Trump a acționat în afara îndatoririlor sale de președinte în încercarea de a influența certitudinea alegerilor din 2020. Dosarul judiciar, făcut public miercuri, detaliază acuzațiile potrivit cărora Trump a făcut presiuni asupra unor oficiali de stat și asupra fostului său vicepreședinte, Mike Pence, în scopul de a anula înfrângerea sa electorală în fața democratului Joe Biden.

Documentul de 165 de pagini oferă o ultimă ocazie pentru procurori să își prezinte argumentele înainte de alegerile din 5 noiembrie, având în vedere că procesul nu va avea loc înainte de confruntarea lui Trump cu Kamala Harris, actualul vicepreședinte democrat. În ciuda deciziilor Curții Supreme referitoare la imunitatea foştilor preşedinţi, demersul vizează susținerea unui dosar federal de subversiune electorală împotriva lui Trump.

Probele prezentate în dosar includ declarații conform cărora Trump și-a încurajat familia să lupte pentru rezultatul alegerilor, chiar şi în cazul în care ar fi considerat pierzător. El s-a declarat nevinovat pentru acuzațiile penale de conspirație pentru obstrucționarea validării alegerilor de către Congres, fraudă și intervenție în drepturile de vot ale cetățenilor americani.

Un aspect esențial al dosarului se concentrează pe relația sa cu Mike Pence, pe care a încercat să-l influențeze să împiedice certificarea rezultatelor alegerilor pe 6 ianuarie 2021. În acea zi, susținătorii lui Trump au invadat Capitoliul, provocând violențe și scandalând împotriva lui Pence.

În document, procurorii invocă un episod în care un consilier al Casei Albe i-a transmis lui Trump că Pence a fost evacuat într-un loc sigur, la care Trump ar fi reacționat cu indiferență. Ei subliniază și postările de pe rețelele sociale ale lui Trump, considerate a incita la violențe și atacuri la adresa lui Pence.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a respins acuzațiile, afirmând că sunt motivate politic și ar trebui ignorate. Trump însuși a catalogat acest caz drept o „vânătoare de vrăjitoare”, atacând celelalte procese penale care îl vizează.

Dosarul include, de asemenea, mărturii și fragmente din interviurile cu martorii, descriind încercările lui Trump de a manipula procedurile electorale și de a-și impune echipa juridică pentru a lovi în rezultatele scrutinului. Acest caz prezintă și conversații cu foștii oficiali ai administrației sale, precum Mike Pence și Mark Meadows, subliniind dinamica internă din acea perioadă.

Judecătorul districtual Tanya Chutkan examinează materialele și ar putea publica versiuni redactate. Totodată, echipa juridică a lui Trump are termen până pe 10 octombrie pentru a ridica obiecții în acest sens. În eventualitatea unei victorii în viitoarele alegeri, Trump ar putea solicita abandonarea acuzațiilor de către Departamentul de Justiție.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro