Reclamă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat recunoștința față de România pentru furnizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot și a subliniat importanța colaborării cu țările NATO în apărarea aeriană, mai ales după atacul din Odesa, aproape de granița cu România. Într-un discurs video, Zelenski a cerut un efort comun pentru interceptarea dronelor și rachetelor rusești în zonele apropiate de țările NATO, afirmând că acest lucru este realizabil, inspirându-se din precedentul acțiunilor coordonate din Orientul Mijlociu.

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a subliniat că o astfel de cooperare este „absolut posibilă” și a menționat că „mulțumește fiecărei țări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulțumesc în special României pentru Patriot”. Zelenski a subliniat nevoia ca partenerii regionali să acționeze de pe teritoriul lor pentru a combate amenințările aeriene rusești.

Pe lângă apărarea aeriană, Zelenski a menționat necesitatea întăririi spionajului extern, afirmând că vor fi pregătite și alte acțiuni strategice împotriva Rusiei, pentru a contracara amenințările și a proteja populația ucraineană.

În contextul conflictului din regiunea Donetsk, Zelenski a recunoscut dificultățile și pierderile suferite, dar a subliniat rezistența ucraineană. El a făcut un nou apel către partenerii internaționali pentru furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune, esențiale pentru a forța Rusia să accepte negocieri.

„Avem nevoie de mai multă forță”, a declarat Zelenski, subliniind importanța presiunii internaționale asupra Rusiei pentru a avansa soluționarea diplomatică a conflictului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro