Reclamă

În România, doar una din patru locuințe dispune de asigurare împotriva dezastrelor naturale, deși legea stipulează ca aceasta este obligatorie și costă maximum 130 de lei pe an. Primarii, care ar trebui să informeze cetățenii și să aplice amenzi celor fără asigurare, de cele mai multe ori nu își îndeplinesc atribuțiile de teama de a nu-și pierde alegătorii.

Cosmin Tudor, director adjunct PAID, afirmă că „nu avem informații că s-ar fi aplicat vreodată vreo asemenea amendă”. În comuna Odobești, din cei 2.076 de locuințe, doar 316 sunt asigurate, adică un procent de 15%. Niculae Alecu, primarul localității, recunoaște că nu a aplicat nicio amendă și afirmă: „Primarul nu a candidat să dea amenzi la oameni”.

Similar, în comuna Potlogi, unde există risc de inundații, primarul Viorel Drăghici nu are o evidență clară a asigurărilor. Potrivit autorităților, doar 11% din locuințe sunt asigurate, în ciuda susținerilor primarului că ar fi mult mai multe. „Nu am dat nicio sancțiune în direcția asta, pentru că Dumnezeu ne-a ocolit”, spune Drăghici.

În comuna Poiana, Marian Șerban, primarul, nu știa cine trebuie să aplice amenzile și recunoaște: „Dacă nu au, ce să mai dai amendă…”. Doar 10,6% din locuințe sunt asigurate aici, conform datelor PAID.

La nivel național, din 9,7 milioane de locuințe, doar 23% sunt asigurate, iar în mediul rural doar 15% dispun de această asigurare. Cosmin Tudor subliniază că „în primul rând, este vorba de informare, categoric. Cea mai mare parte a populației nici măcar nu știe că există noțiunea de asigurare”.

Situația relevă un cerc vicios în care cetățenii nu au asigurări din diverse motive, iar primarii evită aplicarea legii, temându-se de pierderea voturilor, evidențindu-se astfel cum unele legi sunt ignoranțe și fără efect.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro