Reclamă

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat miercuri că, în urma verificărilor efectuate asupra lui Nicușor Dan, nu au fost găsite documente care să ateste calitatea sa de colaborator sau de lucrător al fostei Securități. Verificarea a avut loc în contextul candidaturii sale la alegerile locale din 10 iunie, după ce un document atribuit fostei Securități fusese distribuit în spațiul public, susținând că Dan ar fi oferit note despre colegii săi din lotul olimpic de matematică.

Într-un comunicat de presă, CNSAS a precizat: „Dat fiind interesul public, vă aducem la cunoștință că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicușor Dan. În urma investigațiilor în arhiva proprie și a corespondenței derulate cu partenerii instituționali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securități în ceea ce îl privește pe domnul Nicușor Dan”.

Rezultatele verificării sunt cuprinse într-o adeverință, care poate fi contestată la Secția de contencios administrativ a Curții de Apel București. Adeverința este disponibilă pentru consultare publică.

Documentul controversat, distribuit la începutul lunii iunie, menționa că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea la vârsta de 17 ani, înainte de o olimpiadă internațională de matematică, informează Hotnews. Totuși, istorici și experți în arhivele Securității, precum Mihai Demetriade de la CNSAS, au exprimat îndoieli asupra autenticității acestui document.

Documentul respectiv a fost transmis presei de către un membru al grupului PSD și prezenta lacune semnificative, precum lipsa watermark-ului instituției și a ștampilei oficiale de arhivă, aspecte care alimentau suspiciuni în privința autenticității sale.

La momentul distribuirii raportului, Nicușor Dan a afirmat că, în trecut, a avut doar interacțiuni obligatorii cu autoritățile înainte de plecările în străinătate și că nu a semnat niciun angajament de colaborare cu Securitatea.

CNSAS a luat măsuri pentru a verifica informațiile din respectivul document, confirmând că nu există nicio dovadă care să susțină acuzațiile aduse împotriva lui Nicușor Dan.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro