Reclamă

Comisia permanentă pentru legislație a Adunării Naţionale, camera inferioară a parlamentului Franţei, a respins miercuri propunerea partidului radical de stânga Franţa Nesupusă (LFI) de destituire a preşedintelui Emmanuel Macron. Comisia a votat cu 54 de voturi împotriva inițiativei dintr-un total de 69 de voturi.

Propunerea a primit sprijinul doar al LFI, comuniştilor şi ecologiştilor, reușind să adune în favoarea sa 15 voturi, transmite AFP, citată de Agerpres. Deși comisia a respins inițiativa, plenul Adunării urmează să dezbată textul în termen de 13 zile. Data urmează să fie stabilită de conferinţa preşedinţilor forului legislativ.

LFI argumentează că Macron trebuie să fie prezent în faţa camerelor reunite ale parlamentului pentru „neîndeplinirea îndatoririlor” și că ar trebui destituit deoarece acțiunile sale sunt „în mod evident incompatibile cu exercitarea mandatului prezidențial”.

În deschiderea dezbaterilor, deputatul LFI Antoine Leaument a cerut colegilor săi să „impună respectarea vocii poporului” și să pună capăt „autoritarismului preşedintelui” Macron înainte de termen. „În democraţie, regulile nu se respectă doar când suntem mulţumiţi de rezultat. Se respectă, punct. Însă domnului Macron nu îi place democraţia”, a spus el.

Mai mulţi vorbitori din rândurile centriştilor, ale dreptei, ale partidului de extremă dreaptă Adunarea Naţională sau ale socialiştilor, au menționat că propunerea are şanse mici de a fi adoptată, deoarece ar fi necesare două treimi din voturile tuturor parlamentarilor.

Aurore Berge, ministru pentru egalitatea de gen în fostul guvern susţinut de Macron, a criticat LFI pentru o presupusă „farsă” şi „lovitură de comunicare”. Philippe Schreck, deputat RN, a numit demersul radicalilor de stânga „o postură, chiar o impostură”. La rândul său, socialistul Herve Saulinac a argumentat că deși Macron „a intimidat instituţiile”, acest comportament „nu constituie o nerespectare a îndatoririlor sale” și că reacționarea la un abuz de putere cu un alt abuz nu este soluția.

Recent, alegerile anticipate convocate de Macron după rezultatele nefavorabile ale scrutinului europarlamentar din iunie au condus la formarea unei Adunări Naţionale împărţite în trei blocuri: stânga care nu participă la guvernare, centrul-dreapta prezidenţial şi extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, al cărei partid are cei mai mulţi deputaţi şi joacă un rol de arbitru.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro