Reclamă

13 defibrilatoare automate vor fi instalate în cele mai tranzitate stații Metrorex din București. Instalarea acestor echipamente medicale moderne face parte din proiectul național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), conform unui comunicat DSU.

Stațiile de metrou care vor beneficia de aceste defibrilatoare sunt: Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor și Nicolae Grigorescu. Scopul acestei implementări este de a permite cetățenilor să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, folosind defibrilatoare automate care ghidează salvatorul atât în efectuarea manevrelor de resuscitare, cât și în administrarea de șocuri electrice victimei înainte de sosirea echipajelor medicale de urgență.

Proiectul național este în faza de extindere, cu 5 defibrilatoare instalate deja în județul Mureș. Alte orașe precum Timișoara, Iași, Galați, Sibiu și Brașov urmează să fie dotate până la sfârșitul anului.

Fiecare punct de prim ajutor din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” este echipat cu un defibrilator automat și o stație de măsurare a funcțiilor vitale care poate recunoaște stopul cardio-respirator și să alerteze salvatorul corespunzător.

Aparatul transmite automat un SMS către un reprezentant al locației când este scos din suport, semnalizând utilizarea acestuia. Funcționarea ușoară a echipamentului prin comenzi audio și vizuale permite folosirea sa cu pregătire minimă. În plus, echipamentul contactează direct dispeceratul, oferind posibilitatea unui medic de a urmări situația în timp real și de a ghida acordarea primului ajutor până la sosirea echipajelor medicale.

Fiecare locație din cadrul proiectului este asigurată cu un responsabil dedicat, conform DSU. Dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful DSU, a subliniat importanța intervențiilor rapide: „În situațiile de urgență, acordarea primului ajutor și administrarea unui șoc electric sunt vitale. Șansele de supraviețuire cresc la 50-70% dacă resuscitarea și defibrilarea automată au loc în primele 3-5 minute de la stopul cardio-respirator. În lipsa acestor manevre, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro