Reclamă

Rusia a efectuat miercuri un test de amploare al sistemului său național de alertare a populației, activând sirenele, difuzoarele și transmitând mesaje la radio și televiziune. Acest test are loc pe fundalul atacurilor sporite cu drone ale Ucrainei asupra unor ținte pe teritoriul rus, în timp ce Kievul solicită ridicarea restricțiilor pentru utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune.

„Testul de mare anvergură a sistemelor de alertă pentru populație la nivel regional și municipal s-a desfășurat în toate statele federale ale Rusiei”, relatează Ministerul rus pentru Situații de Urgență, într-un mesaj pe aplicația Telegram. În cadrul exercițiului, au fost activate sirenele și difuzoarele, iar mesajele au fost transmise pe canalele de radio și televiziune, avertizând populația să-și păstreze calmul și să urmărească televiziunea sau radioul.

Ucraina face presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru includerea în ajutorul militar a rachetelor cu rază lungă de acțiune, dorind să vizeze ținte în adâncimea teritoriului rus. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a primit încă un răspuns pozitiv la această solicitare constantă.

Președintele rus, Vladimir Putin, avertizează că o astfel de decizie ar echivala cu o implicare directă a NATO în conflict. El a subliniat riscul ca asistența militară oferită Ucrainei, inclusiv prin sateliți occidentali pentru localizarea țintelor, să ducă la direcționarea rachetelor asupra teritoriului rus. În acest context, a fost revizuită doctrina nucleară a Rusiei, permițând represalii nucleare în cazul unor atacuri convenționale masive asupra teritoriului rus sau al aliatului său Belarus.

În prezent, Ucraina continuă să utilizeze drone în atacuri asupra țintelor strategice din Rusia, inclusiv rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniții sau aerodromuri militare, ca parte a unei tactici de război asimetrice menite să perturbe logistica militară rusă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro