Reclamă

Armata ucraineană a anunțat miercuri retragerea trupelor sale din orașul Vuhledar, care a fost ocupat de trupele ruse după lupte intense ce au durat doi ani și jumătate. Vuhledar are atât importanță simbolică, cât și strategică, fiind situat pe o poziție înaltă și la intersecția fronturilor din estul și sudul Ucrainei, informează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.

Gruparea de forțe Hortiția, responsabilă de operațiunile din zonă, a transmis pe Telegram că „Comandamentul superior a autorizat manevra de retragere din Vuhledar pentru a permite salvarea soldaților și a echipamentelor militare și pentru a lua noi poziții în vederea continuării operațiunilor”.

Încercările armatei ruse de a cuceri Vuhledar au început încă din primele săptămâni ale invaziei lansate în Ucraina, în februarie 2022. Lupte deosebit de sângeroase au avut loc la începutul anului trecut, în care asalturile cu tancuri și infanterie asupra acestei redute fortificate au fost zădărnicite de armata ucraineană, care a cauzat pierderi mari trupelor ruse. Inamicii au reușit însă, în ultimele zile, să treacă de fortificațiile ucrainene prin atacuri intense cu artilerie și bombe glisante, amenințând trupele ucrainene cu încercuirea.

Pierderea orașului Vuhledar reprezintă o destabilizare a acestui sector de front pentru armata ucraineană și subliniază dificultățile întâmpinate în fața trupelor ruse mai numeroase și mai bine echipate. Forțele rusești își continuă înaintarea pe frontul din estul Ucrainei, apropiindu-se de asemenea în mod periculos de Pokrovsk, un oraș-cheie pentru logistica ucraineană.

Armata rusă a anunțat aproape zilnic capturarea unor noi localități pe acest front, în timp ce ofensiva ucraineană lansată pe 6 august în provincia rusă Kursk vizează reconfigurarea forțelor ruse. Vuhledar, care înseamnă „darul cărbunelui”, este un oraș minier din regiunea Donețk, construit la mijlocul anilor 1960 în jurul unei mine de către Uniunea Sovietică. Înainte de conflict, avea o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, mare parte dintre aceștia părăsind zona din cauza conflictelor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro