Reclamă

NewsFront, site-ul care a devenit un subiect central într-o investigație internațională, a fost recunoscut pentru promovarea de narațiuni pro-Kremlin și dezinformare pe internet, conform investigației realizate de rețeaua The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Printre colaboratorii la această investigație se numără și jurnaliști de la Context.ro, Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london.

SUA au impus sancțiuni site-ului NewsFront pentru presupuse conexiuni cu serviciile secrete rusești, în special cu Serviciul Federal de Securitate (FSB). Raportul arată că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6 și șef de campanie pentru Mircea Geoană, a format o afacere cu Alexei Kozlov, un afacerist rus acuzat de propagandă pro-rusă sub pseudonimul Alex Krepchinsky.

Sub acest pseudonim, Kozlov a postat materiale pro-rusești după invazia din 2014, iar NewsFront a folosit frecvent conținutul publicat de acesta. Site-ul s-a remarcat pentru rolul său activ în campaniile de dezinformare rusești, oferind suport pentru „eforturile Rusiei de a anexa peninsula Crimeea”, conform declarațiilor făcute de fondatorul său, Konstantin Knyrik.

Investigatori de la Vsquare, un centru de jurnalism din Europa Centrală, au adus noi dovezi asupra funcționării operelor de propagandă rusești, relevând sute de site-uri care preiau și distribuie dezinformări similare în mai multe țări europene, printre care Cehia, Slovacia, Slovenia, România și Polonia.

După anexarea Crimeei în 2014, NewsFront a cunoscut o ascensiune semnificativă. Continuându-și activitatea și în 2022, anul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, site-ul a rămas un vehicul important pentru campaniile de dezinformare, difuzând teorii care contestă legitimitatea conducerii ucrainene și proiectând imaginea unei amenințări asupra populației ruse din estul Ucrainei.

Investigațiile subliniază că traducerea informațiilor false în mai multe limbi europene este una dintre particularitățile NewsFront. În ciuda sancțiunilor internaționale, site-ul continuă, în 2023, să vizeze audiențe din Europa prin diseminarea dezinformărilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro