Reclamă

Mai multe canale ucrainene au preluat o filmare distribuită de bloggeri militari ruși, care pretind că surprinde explozia unei bombe extraordinare într-un oraș ucrainean din regiunea Harkov. Conform afirmațiilor, aceasta ar fi FAB-9000, una dintre cele mai puternice bombe non-nucleare din lume. Cu toate acestea, informația nu a beneficiat de o confirmare oficială, iar surse suplimentare sugerează că ar putea fi, de fapt, o bombă termobarică de putere mai mică.

FAB-9000, cunoscută și sub numele de „tatăl lui Kuzkin” sau „tatăl tuturor bombelor”, este o muniție formidabilă, echivalentă cu 44.000 kg de TNT. Aceasta cântărește aproximativ 9 tone, din care aproape jumătate reprezintă explozibilul. Canalul WarTranslated a specificat pe rețeaua X: „Unii experți militari ruși scriu că aceasta este prima utilizare a bombei cu vid ODAB-9000 (FAB-9000 – n.r.)”.

Indiferent de natura exactă a bombei folosite, imaginile divulgate pe rețelele sociale demonstrează o explozie de amploare, localizată în centrul unui oraș cu blocuri ruinate – presupus a fi Vovceansk din regiunea Harkov – și însoțită de o undă de șoc ce se răspândește rapid. Aceasta a generat temeri și speculații intense, fiind un incident de mare anvergură și semnificație în peisajul conflictului din Ucraina.

Pe lângă declarațiile specialiștilor care au apărut până acum, persistența discuțiilor în jurul naturii bombei subliniază cât de dificilă este confirmarea detaliilor unei astfel de explozii într-o zonă de conflict. Totodată, evenimentul ilustrează impactul devastator al armelor folosite în zonele civice și acțiunile colaterale asupra locuitorilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro