Reclamă

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost considerat „persona non grata” în Israel, după comentariile sale referitoare la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra teritoriului israelian. În acest context, Katz i-a interzis lui Guterres accesul în țară.

„Oricine nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului asupra Israelului nu merită să pună piciorul pe pământ israelian”, a afirmat Israel Katz, subliniind nemulțumirea față de poziția secretarului general al ONU. „Acesta este un secretar general anti-Israel care acordă sprijin teroriștilor, violatorilor și criminalilor”, a adăugat acesta.

Comentariile sale vin după ce, în urma lansării aproape 200 de rachete de către Iran spre Israel, Guterres a scris pe platforma X: „Condamn extinderea conflictului din Orientul Mijlociu cu escaladări după escaladări. Acest lucru trebuie să înceteze. Avem absolut nevoie de o încetare a focului”.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut abrupt după ce armata israeliană a atacat poziții Hezbollah din Liban, ceea ce a determinat riposta iraniană. În acest context, Israelul își planifică potențiale reacții, incluzând considerate atacuri asupra instalațiilor petroliere iraniene și posibile asasinate țintite și distrugerea sistemelor de apărare aeriană ale Iranului.

Decizia lui Israel Katz de a-l declara persona non grata pe Antonio Guterres se înscrie într-un val de tensiuni diplomatice și conflicte militare în regiunea Orientului Mijlociu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro