Reclamă

Iranul a lansat un atac masiv asupra teritoriului israelian, lansând 200 de rachete, provocând o reacție puternică pe plan internațional. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat miercuri că acest conflict are potențialul de a destabiliza întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Reacționând ferm, Scholz a condamnat acțiunile Iranului și a solicitat Teheranului și grupării Hezbollah din Liban să înceteze imediat atacurile asupra Israelului. „Iranul riscă să dea foc întregii regiuni, iar asta trebuie prevenit cu orice preț”, a subliniat Scholz.

În ciuda intensității atacului, cancelarul german a remarcat că datorită sistemului de apărare antiaeriană al Israelului și sprijinului oferit de aliații săi, un număr considerabil de rachete iraniene au fost respinse. În continuare, Olaf Scholz a subliniat importanța lucrului în colaborare cu partenerii internaționali pentru a negocia o încetare a focului. Aceasta ar fi un prim pas în respectarea Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede retragerea Hezbollah din zona de frontieră cu Israelul.

Scholz a punctat că respectarea rezoluției ar permite reluarea vieții normale în nordul Israelului și ar contribui, de asemenea, la consolidarea statalității Libanului. De asemenea, o oficialitate de rang înalt de la Casa Albă a avertizat asupra consecințelor grave în cazul neîncetării atacurilor de către Iran, subliniind determinarea Israelului de a acționa la momentul potrivit, în conformitate cu propriile interese de securitate.

În plus, televiziunea de stat iraniană a informat că Teheranul a folosit pentru prima dată rachete hipersonice Fatah în acest atac împotriva Israelului, ceea ce adaugă o nouă dimensiune complexității conflictului. Pe măsură ce tensiunile continuă să crească, comunitatea internațională este vigilentă la acțiunile care ar putea conduce la o escaladare și mai mare a situației.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro