Elena Lasconi, președintele USR și candidat la alegerile prezidențiale, a declarat marți că Mircea Geoană s-a compromis din nou în relația cu Rusia. Într-un mesaj pe Facebook, Lasconi a criticat legătura dintre Geoană și Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, implicat alături de un om de afaceri rus într-o afacere presupusă a fi sub influența Kremlinului.
Lasconi a punctat că, în contextul funcțiilor de responsabilitate, orice greșeală poate avea repercusiuni asupra întregii națiuni. „Cu toții greșim. Important este să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm. Când vine însă vorba despre cea mai importantă funcție în stat, nicio greșeală nu este permisă, căci atunci nu mai discutăm despre o persoană fizică, ci despre cineva de ale cărui decizii depinde o națiune întreagă”, a declarat Lasconi.
Problemele semnalate derivă din descoperirile unei investigații jurnalistice internaționale, realizată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care a colaborat cu reporteri din România, precum Context.ro, alături de Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london. Aceștia au dezvăluit că Rareș Mănescu a înființat o companie împreună cu Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus, în timp ce coordona campania lui Geoană, pe când acesta deținea funcția de secretar general adjunct la NATO.
De asemenea, acești jurnaliști au arătat că Aleksei Kozlov, partenerul de afaceri al lui Mănescu, a vizitat Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, fiind suspectat de legături propagandistice cu Kremlinul.
Lasconi a subliniat: „În cazul mult mediatizat al domnului Geoană, asistăm la o vulnerabilizare cu repetiție. Domnul Geoană s-a compromis pentru a doua oară pe relația cu Rusia. În 2009, a vizitat Moscova pe ascuns, cu speranța că va primi de acolo sprijin și indulgență. Ce oroare!”.
Investigația subliniază faptul că fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie împreună cu omul de afaceri rus Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și pasionat de pescuit, ceea ce ridică semne de întrebare asupra influenței exercitate de Rusia în cercurile apropiate politicienilor români.