Reclamă

În data de 2 octombrie 2024, o eclipsă inelară de Soare are loc, fiind a 18-a astfel de eclipsă în secolul al XXI-lea. Fenomenul apare atunci când Luna se află între Pământ și Soare, dar, din cauza distanțelor relative implicate, discul Lunii pare mai mic decât cel al Soarelui. Astfel, Soarele este văzut ca un inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată.

Eclipsa va începe în Oceanul Pacific, la nord de Ecuator, și va continua către Patagonia. Traiectoria va include, de asemenea, trecerea la nord de insulele Malvine și se va încheia în Atlanticul de Sud. Insula Paștelui și o parte din extremitățile sudice ale Argentinei și Chile vor fi singurele zone de pe uscat unde se va putea observa complet eclipsa inelară.

Pe lângă acestea, penumbra, sau eclipsa parțială, va fi vizibilă în sudul Americii de Sud, Hawaii și părți din Antarctica, conform science.nasa.

Eclipsa de pe 2 octombrie va începe ca o eclipsă parțială la ora 15:42, iar la ora 16:50 se va transforma în una inelară. Maximul fenomenului va fi atins la ora 18:45, în timp ce întregul eveniment se va termina în jurul orei 21:47, conform earthsky.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 2 august 2027, cu o acoperire maximă a Soarelui de 57% în sud-vestul țării, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro