Reclamă

Mircea Geoană susține că este victima unei campanii de kompromat, după ce o investigație internațională a dezvăluit legături între un fost șef de campanie al său și un afacerist din Federația Rusă. Investigația a fost realizată de jurnaliști din cadrul The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea de politizare recunoscută și nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace în 2023.

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată acțiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucrul total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus împreună cu secretarul general Alianța Nord-Atlantică”, a scris Geoană pe Facebook.

Candidatul și fost secretar general adjunct la NATO a susținut că se încearcă „cu disperare compromiterea” sa și a făcut un apel la instituțiile statului român „pentru a veghea și proteja democrația României”. El a adăugat: „Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial NATO sunt de neacceptat și de aceea fac încă o dată un apel către cetățenii noștri, către jurnaliști să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică”.

Reacția sa vine ca răspuns la dezvăluirile jurnalistice care au arătat că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, a colaborat cu un om de afaceri rus atunci când coordona campania lui Geoană. Această implicare a ridicat semne de întrebare cu privire la influențele externe.

OCCRP, rețeaua care a realizat investigația, este cunoscută pentru dezvăluirile privind corupția și crima organizată la nivel global. Fondată în 2006 de Drew Sullivan și jurnalistul român Paul Radu, rețeaua are un istoric vast de investigații privind liderii corupți și economiile subterane, iar investigațiile lor sunt prezente în diverse publicații internaționale de renume.

În recapitulare, investigația jurnaliștilor internaționali a arătat legăturile dintre echipa de campanie a lui Geoană și Federația Rusă, stârnind reacția condamnatoare a acestuia. Investigațiile OCCRP continuă să aducă la lumină probleme de corupție și influențe străine, cu scopul de a promova transparența și justiția.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro