Reclamă

Papa Francisc va deschide miercuri importantul Sinod al Bisericii Catolice, care se va desfășura pe parcursul lunii octombrie, însă nu sunt așteptate decizii privind subiectele controversate, cum ar fi hirotonisirea femeilor sau binecuvântarea bisericii pentru cuplurile de același sex, potrivit Reuters.

Sinodul reunește cardinali, episcopi și mireni din peste 110 țări, iar la finalul lunii octombrie se va vota asupra unui text final care ar putea sugera schimbări doctrinare. Totuși, unele dintre cele mai sensibile subiecte au fost delegat grupurilor de studiu, care își vor prezenta rapoartele Papei Francisc abia în iunie anul viitor.

Sinodul a fost criticat anul trecut de lideri marcanți ai Bisericii Catolice, inclusiv cinci cardinali care i-au cerut Papei Francisc într-o scrisoare să reafirme că Biserica nu poate hirotonisi femei sau binecuvânta cuplurile de același sex. Anul acesta, cu focusul asupra grupurilor de studiu, criticile conservatoare s-au diminuat, însă protestele au luat altă formă, venind din partea celor care doresc schimbări.

DignityUSA, un grup de susținere a catolicilor LGBTQ+, a criticat delegarea acestor chestiuni grupurilor de studiu, considerând că aceasta „amână posibilitatea unor schimbări de fond”. Marianne Duddy-Burke, director executiv al DignityUSA, a afirmat: „Orice speranță de a acorda atenția oportună crizelor reale cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ a fost spulberată”.

Pe de altă parte, Anne Barrett Doyle, reprezentanta BishopAccountability.org, și-a exprimat dezamăgirea față de declarația finală a Sinodului din anul trecut, care „a subestimat într-o manieră jalnică” impactul scandalurilor de abuzuri comise de clerici. „Se simte că Sinodul va fi irelevant în legătură cu abuzurile sexuale comise de clerici”, a spus ea.

La Sinod sunt prezenți 368 de membri cu drept de vot, inclusiv pentru prima dată în istorie aproximativ 60 de femei. De asemenea, sunt prezenți și 16 „delegați fraterni” care reprezintă alte confesiuni creștine, având statut de observatori.

Votul pentru documentul final al Sinodului va avea loc pe 26 octombrie. După această dată, Papa Francisc ar putea emite un text propriu, cu eventuale schimbări doctrinare, după primirea rapoartelor de la grupurile de studiu, probabil la jumătatea anului viitor. Rev. Timothy Radcliffe a remarcat că există o anume neîncredere cu privire la rezultatele Sinodului chiar și printre participanți.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro