Reclamă

SUA au semnalat că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului, conform informațiilor citate de BBC din surse ale mai multor agenții de presă.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat pentru CBS că acțiunea planificată de către Teheran „va avea consecințe grave”. Potrivit acestuia, „un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, subliniind că Statele Unite sprijină „pregătirile defensive pentru apărarea Israelului împotriva acestui atac”.

Avertismentul oficialilor americani vine pe fondul tensiunilor crescute în regiune, în contextul în care forțele israeliene desfășoară raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah, grupare din sudul Libanului.

În acest context, ambasadorul Israelului în Franţa, Joshua Zarka, a declarat că Israelul „nu intenţionează să invadeze Libanul” şi nu plănuiește să rămână acolo „luni de zile”. El a adăugat că durata intervenției militare va fi scurtă: „Nu ştiu dacă este vorba de ore sau de zile, dar cu certitudine nu este o chestiune de luni de zile”.

Ambasadorul a clarificat că obiectivul acestei operațiuni este de a forța Hezbollah „să nu se mai afle la graniţă”. „Scopul nu este să invadăm întregul Liban şi nici să invadăm tot sudul Libanului, ci să curăţăm o parte a Libanului de-a lungul frontierei noastre”, a insistat el.

Confruntările dintre armata israeliană și Hezbollah au escaladat în ultimele săptămâni, determinând Israelul să lanseze „operațiunea terestră limitată” după moartea mai multor lideri ai grupării, inclusiv al liderului Hassan Nasrallah. În acest timp, oficialii libanezi au raportat peste 1.000 de victime în ultimele două săptămâni din cauza acestui conflict.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro