Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să voteze la un referendum crucial prin care vor decide directia viitoare a țării – aderarea la Uniunea Europeană. Acest eveniment de o importanță istorică este parte a unei campanii intitulate de Digi 24 „Moldova, pe drumul european”.
Nicolae Botgros, dirijorul de renume al Orchestrei Naționale „Lăutarii”, respinge temerile că tradițiile moldovenești se vor pierde după aderarea la UE. Maestrul subliniază că muzica și tradițiile din Republica Moldova sunt unice și valoroase.
„Avem tradiții pe care nu le are nici o țară și muzica noastră e prea frumoasă”, afirmă Nicolae Botgros. El își dorește ca aceste tradiții să fie păstrate și transmise generațiilor viitoare, cu același entuziasm.
Dirijorul adaugă despre bogăția și complexitatea muzicii populare moldovenești: „Dați-vă seamă ce înseamnă muzica populară. Are ritmuri nemaipomenit de multe, 36 de ritmuri, pe care nu le găsești la altă țară”. Pentru el, muzica este un mijloc de educație și coeziune pentru poporul său.
Maestrul Botgros apreciază că Uniunea Europeană înseamnă diversitate și păstrarea tradițiilor, și nu le vede ca pe o amenințare la adresa identității culturale. „Europa are tradiții. Este o uniune unde sunt lucruri foarte interesante, frumoase”, adaugă el, amintind de bogata sa experiență în turnee europene.
În vârstă de 71 de ani, Botgros vede un viitor european pentru copiii și nepoții săi, trăindu-și viața în Republica Moldova ca membră a Uniunii Europene. „Chemarea mea este să ieșim la vot, să fim pentru referendum. Să aducem acasă țara… merită să trăim și noi civilizați”, a declarat maestrul.
Referendumul din 20 octombrie va solicita cetățenilor să decidă dacă susțin modificarea constituției pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, un pas important în viitorul politic și economic al țării.