Reclamă

Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) a publicat o înregistrare video cu un incident recent din apropiere de Alaska, care implică un avion de luptă rusesc Suhoi Su-35 și un avion american F-16. Incidentul a avut loc săptămâna trecută, relatează NORAD.

Conform înregistrării video, avionul rusesc Su-35 a trecut la câțiva metri de un F-16 american care interceptase un bombardier strategic rus. Imaginile au fost surprinse de la bordul avionului american.

Generalul american Gregory Guillot, comandantul NORAD, a declarat: „Pe data de 23 septembrie 2024, avioanele NORAD au executat o interceptare sigură și disciplinată a unui avion militar rusesc în zona Alaska. Manevra executată de un avion rusesc Su-35 a fost nesigură și neprofesională și a pus viețile tuturor piloților în pericol – nu e ceva ce vezi într-o aviație militară profesionistă.”

Incidentul a avut loc la puțin timp după ce militarii americani au fost dislocați în zonă pentru operațiuni de protecție, în contextul creșterii exercițiilor militare ruse și chineze în apropierea Alaska.

NORAD a raportat că aeronavele rusești au rămas în spațiul aerian internațional, în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ), fără a intra în spațiul aerian suveran al Statelor Unite sau Canadei.

Un comunicat al NORAD a precizat că „această activitate rusă în apropiere de Alaska are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”. În ultima lună, aviația americană a interceptat avioane militare ruse care zburau în apropierea Alaskăi de mai multe ori.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro