Reclamă

Elita partidelor de extremă dreaptă din Europa a salutat fără întârziere succesul obținut de Partidul Libertății din Austria (FPO) la recentele alegeri. Printre liderii care au exprimat felicitarile lor se numără Geert Wilders, Marine Le Pen și Viktor Orbán, care au transmis mesaje ce subliniază importanța victoriei Electorale FPO, condus de Herbert Kickl.

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate din Olanda, a declarat pe rețelele de socializare: „Învingem! Vremurile se schimbă! Identitate, suveranitate, libertate și fără imigrație/azil ilegal este ceea ce tânjesc zeci de milioane de europeni!” conform relatării POLITICO.

Similar, Marine Le Pen, lidera Adunării Naționale din Franța, s-a declarat „încântată” de succesul FPO, considerând că acesta „confirmă triumful poporului”. Matteo Salvini, viceprim-ministru al Italiei și liderul Ligii, a numit evenimentul „o zi istorică în numele schimbării”. El a accentuat că „la Viena singurul lucru extrem este dorința de schimbare care pune din nou în centru valorile muncii, familiei și securității”.

Premierul Viktor Orbán din Ungaria a folosit termenul „victorie istorică” pentru a descrie succesul electoral al FPO, numind-o „o altă victorie pentru Patriots”, aluzie la noua grupare de extremă dreapta din Parlamentul European. De asemenea, fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš a subliniat că „Patrioții pentru Europa devin din ce în ce mai puternici”, felicitând și el rezultatul FPO.

FPO, un partid cu rădăcini în anii 1950, a obținut 29% din voturi, un record ce le oferă o posibilitate majoră de a influența următorul guvern al Austriei. Cu toate acestea, Kickl va trebui să găsească un partener dispus să formeze o coaliție stabilă, în condițiile în care majoritatea celorlalte partide refuză o aliniere cu el. Partidul Social Democrat a suferit o înfrângere istorică, obținând doar 21% din voturi, în timp ce Partidul Verde și liberalii NEOS au încheiat cu opt și respectiv peste nouă procente.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro