Reclamă

Norvegia analizează ridicarea unui gard de-a lungul graniței cu Rusia, ca măsură de îmbunătățire a securității naționale, relatează NRK, citat de Voice of America. Măsura este avansată în contextul îngrijorărilor privind un eventual flux de refugiați din Rusia, similar celui din 2015, când 5.000 de solicitanți de azil au trecut prin punctul Storskog, singurul loc oficial de trecere dinspre Rusia.

Ministrul Justiției norvegian, Emilie Enger Mehl, a declarat că un astfel de gard ar putea funcționa nu doar ca un factor de descurajare, dar și ca un sistem avansat de detectare, datorită senzorilor și altor tehnologii care pot fi integrate. „Un gard de frontieră este foarte interesant, nu numai pentru că poate acționa ca un factor de descurajare, ci și pentru că poate conține senzori și tehnologii care îți permit să detectezi dacă oamenii se apropie de graniță”, a explicat Mehl.

Înainte de luarea unei decizii finale, guvernul norvegian examinează „mai multe măsuri” de securizare a frontierei cu Rusia în zona arctică, incluzând împrejmuirea, mărirea efectivului de personal la frontieră și intensificarea sistemelor de supraveghere.

Inspirată de măsurile luate de Finlanda, care continuă să construiască garduri la granița sa cu Rusia, Mehl a subliniat că ridicarea de bariere fizice este o operațiune costisitoare și necesită o evaluare atentă a beneficiilor potențiale. De asemenea, se iau în considerație investiții în drone pentru patrulare și creșterea numărului de polițiști de frontieră la Storskog.

NRK subliniază că nu este clar dacă gardul va acoperi întreaga lungime de 200 km a frontierei dintre Norvegia și Rusia sau doar secțiuni specifice. Anul trecut, Norvegia și-a arătat de mai multe ori disponibilitatea de a închide singurul punct de control la frontieră, dacă situația o va cere, și a semnalat recentele măsuri sporite de securitate în estul comitatului Finnmark.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro