Reclamă

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a avut luni o „conversaţie personală foarte sinceră” cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări de la invazia Rusiei în Ucraina. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Ungaria și-a nemulțumit aliații din NATO și Uniunea Europeană prin menținerea unor relații economice apropiate cu Rusia și refuzul de a trimite arme pentru Ucraina.

Kievul a oprit recent fluxul de petrol de la Lukoil care tranzita teritoriul său, afectând rafinăriile din Ungaria și Slovacia. În urma acestui demers, compania MOL din Ungaria a fost nevoită să renegocieze aprovizionarea prin Belarus și Ucraina.

La conferinţa de presă comună, Sîbiha a mulţumit Budapestei pentru susţinerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a spus că Ucraina este „angajată să dezvolte relații de bună vecinătate, pragmatice și previzibile.” Szijjarto a reiterat că Budapesta va sprijini orice iniţiativă care ar duce la pace în Ucraina, dar Sîbiha a subliniat că speră ca Ungaria va continua să susţină „iniţiativele ucrainene”.

Szijjarto a menționat că Ungaria „ar dori ca Ucraina să se abțină de la măsuri unilaterale” care au afectat aprovizionarea cu energie a țării sale, dar nu are intenția de a restricționa fluxurile de gaze către Ucraina. El a mai precizat că Ungaria dorește să participe la reconstrucția Ucrainei. Tensiunile se mențin și asupra drepturilor etnicilor maghiari din vestul Ucrainei, însă ambele părți au remarcat o „dinamică pozitivă în rezolvarea acestei probleme.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro