Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat din 2005, afectând peste o cincime din suprafața oceanelor lumii cu valuri de căldură severă în 2023, potrivit unui raport al Observatorului European Copernicus, publicat luni.
„Încălzirea oceanelor poate fi privită ca o santinelă a încălzirii globale. Aceasta a crescut constant începând din anii 1960. Iar din 2005, rata încălzirii oceanelor s-a dublat”, a declarat oceanograful Karina Von Schuckmann în cadrul videoconferinței de lansare a raportului Copernicus.
Oceanele au absorbit mai mult de 90% din excesul de căldură al sistemului climatic, cauzat de emisiile masive de gaze cu efect de seră ale omenirii, conform Grupului Interguvernamental de Experți asupra Schimbărilor Climatice (GIEC). Pe baza datelor, încălzirea a crescut de la 0,58 waţi pe metru pătrat în deceniile anterioare la 1,05 waţi pe metru pătrat după 2005.
Valurile de căldură marine au crescut în amploare și frecvență, cu o durată medie anuală dublată de la 20 la 40 de zile din 2008. În nord-estul Mării Barents, fenomenul este descris ca o „stare de caniculă marină permanentă”.
În august 2022, temperaturi-record de 29,2 grade Celsius au fost înregistrate în apele din Insulele Baleare, cea mai ridicată temperatură regională în 40 de ani. Valurile de căldură marină din Marea Mediterană au atins până la 1.500 de metri sub suprafață, aducând probleme grave ecosistemelor marine.
Aciditatea oceanelor, care absorb un sfert din CO2 emis de activitățile umane, a crescut cu 30% din 1985. Această aciditate crescută reprezintă o amenințare pentru corali și alte viețuitoare marine, pragul periculos fiind posibil să fie depășit în viitorul apropiat, conform Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).