Marine Le Pen, fost candidat la președinția Franței și lider proeminent al extremei-drepte, alături de alți lideri ai partidului Reuniunea Națională (RN), vor fi judecați luni, fiind acuzați de delapidarea de fonduri de la Parlamentul European. Alături de Le Pen, sunt judecați și partidul RN însuși, nouă foști deputați europeni, precum și patru angajați ai partidului.
Acuzațiile se referă la un sistem de locuri de muncă fictive implementat între 2004 și 2016, prin care asistenți parlamentari ar fi lucrat pentru partid în loc să-și îndeplinească îndatoririle în Parlamentul European. Ancheta a început în 2015, iar procurorii susțin că mulți dintre asistenți nu și-au îndeplinit funcțiile, unii dintre ei nea întâlnindu-și niciodată șefii europarlamentari.
Printre cei implicați se numără protejatul lui Le Pen, Julien Odoul, care i-a scris liderului partidului după patru luni de muncă, cerându-i permisiunea de a participa la o sesiune parlamentară. Pe lângă Julian Odoul, alți angajați, precum o gardă de corp, o secretară și un designer grafic, ar fi fost angajați sub pretexte false.
Acuzațiile de deturnare de fonduri publice aduc riscul unor sancțiuni dure, precum o amendă de până la un milion de euro, 10 ani de închisoare și interdicția de a ocupa funcții publice timp de 10 ani. Marine Le Pen, în vârstă de 56 de ani, a declarat că nu este vinovată și că ancheta ar fi fost o formă de persecuție politică.
Deși ancheta reprezintă un obstacol pentru Le Pen, partidul său a câștigat un sprijin considerabil în alegerile recente, obținând 126 de locuri la alegerile anticipate. RN a profitat de nepopularitatea președintelui Emmanuel Macron, continuând să fie o forță politică influentă în Franța.
Vicepreședintele RN, Louis Aliot, și alt fost lider al partidului, Jean-Marie Le Pen, tatăl suspectei principale, sunt incluși în anchetă. Jean-Marie Le Pen nu va participa la proces, din motive de sănătate.
Procurorii spun că RN a delapidat aproximativ 3 milioane de euro de la Parlamentul European. Deja s-a rambursat 1 milion de euro, dar partidele implicate neagă orice vinovăție, considerând rambursarea doar o măsură administrativă.