Reclamă

Un exod de proporții are loc în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Libanului, conform datelor agenției ONU pentru refugiați, UNHCR. Aproximativ 100.000 de persoane au trecut frontiera în Siria, o cifră care s-a dublat în doar două zile, conform relatărilor agenției de știri AFP, citată de Agerpres.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a informat publicul prin intermediul unei postări pe rețeaua socială X că numărul celor care fug din calea bombardamentelor include atât cetățeni libanezi, cât și sirieni. El a menționat că UNHCR își concentrează eforturile la patru puncte de trecere, în colaborare cu autoritățile locale și Semiluna Roșie Siriană, pentru a oferi sprijin celor afectați.

Potrivit agenției ONU, numărul refugiaților a crescut dramatic de la cele 50.000 de persoane raportate cu doar câteva zile în urmă. Pe lângă libanezi, mulți dintre cei care fug sunt sirieni care se întorc în țara natală pentru a scăpa de violențele în desfășurare.

Declanșate la 23 septembrie, bombardamentele israeliene asupra Libanului au fost motivate de autoritățile israeliene ca parte a unui efort de a facilita întoarcerea locuitorilor strămutați în nordul Israelului în urma confruntărilor cu Hezbollah. Conflictul a dus la importante deplasări de populație atât în interiorul Libanului, cât și către Siria.

Peste 700 de victime, majoritatea civili, au fost înregistrate săptămâna trecută ca rezultat direct al bombardamentelor, potrivit Ministerului libanez al Sănătății. În răspuns la criza umanitară, Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a lansat o operațiune de urgență vizând ajutorarea unui milion de persoane afectate de conflictul din Liban.

Matthew Hollingworth, directorul PAM pentru Liban, a solicitat sprijin significant din partea comunității internaționale, menționând necesitatea unei contribuții financiare de 105 milioane de dolari pentru a susține operațiunile de ajutor până la sfârșitul anului. „Pe măsură ce criza se adâncește, ne pregătim să ajutăm până la un milion de persoane cu ajutor financiar și alimentar”, a declarat acesta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro