Reclamă

Mişcarea palestiniană Hamas a anunţat luni că liderul său în Liban, Fatah Sharif Abu al-Amin, a fost asasinat într-un atac aerian asupra locuinţei sale din tabăra de refugiaţi palestinieni El-Buss, în sudul Libanului, relatează radiația AF preluată de News.ro. Alături de el, soţia, fiul şi fiica sa au fost ucişi, incidentul fiind catalogat de Hamas drept un „asasinat terorist şi criminal”.

Agenţia Naţională de Presă din Liban, ANI, a confirmat atacul petrecut în apropierea oraşului Tir. Acesta este primul atac de acest tip împotriva taberei El-Buss. Evenimentul vine în contextul raidurilor israeliene împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah, partenerul Hamas, în sudul Libanului.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o grupare laică de stânga, a confirmat anterior moartea a trei membri ai săi într-un atac israelian în Beirut, primul în centrul capitalei libaneze de la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie. FPLP sprijină Hezbollahul în operaţiuni militare împotriva Israelului.

Începând cu 23 septembrie, armata israeliană a intensificat bombardamentele în Liban, motivând că acestea sunt necesare pentru a permite revenirea în nordul Israelului a populaţiei deplasate în urma schimbului de focuri cu Hezbollahul. De asemenea, Israelul a vizat oficiali Hamas în Liban încă de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

Într-un atac la începutul anului, pe 2 ianuarie 2024, Saleh al-Arouri, al doilea om ca importanţă în Hamas, a fost ucis la Beirut, atacul fiind atribuit Israelului. În august, un alt atac israelian a vizat un vehicul în orașul Saida, omorându-l pe Samer al-Haji, un alt oficial Hamas, în tabăra de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilveh.

În Liban trăiesc aproximativ 250.000 de refugiaţi palestinieni şi descendenţii lor, conform estimărilor ONU, aceştia fiind refugiaţi după înfiinţarea Israelului în 1948. Conform unui acord vechi, armata libaneză nu intervine în taberele de refugiaţi, unde securitatea este gestionată de facţiuni palestiniene.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro