Reclamă

Capsula spațială Crew Dragon a companiei SpaceX s-a conectat cu succes la Stația Spațială Internațională (ISS) duminică, conform unui anunț făcut de NASA și SpaceX. Această capsulă va readuce pe Terra astronauții blocați pe ISS anul viitor. Instalarea inițială a capsulei a avut loc la ora 21:30 GMT, conform unui mesaj postat de NASA pe rețeaua de socializare X. Astronautul NASA Nick Hague și cosmonautul Roscosmos Aleksandr Gorbunov au intrat la bordul ISS imediat după andocare.

Inițial, misiunea Crew-9 a SpaceX avea în plan să transporte patru astronauți la ISS. Totuși, planurile au suferit modificări, fiind necesară eliberarea a două locuri pentru Butch Wilmore și Suni Williams. Aceștia au rămas pe ISS după ce capsula Boeing Starliner, cu care au ajuns în iunie, a fost considerată nesigură pentru întoarcerea pe Terra.

Problemele întâmpinate de capsula Starliner s-au manifestat prin deficiențe la sistemul de propulsie și scurgeri de heliu, ceea ce a condus la decizia NASA de a nu permite întoarcerea astronauților la bordul acesteia. Astfel, capsula s-a întors pe Terra fără echipaj.

Pentru Butch Wilmore și Suni Williams, care sunt primii care au zburat cu Starliner, misiunea a fost inițial estimată să dureze doar opt zile, dar a fost extinsă la opt luni. Cei doi astronauți vor reveni pe Pământ cu capsula Crew Dragon alături de Nick Hague și Aleksandr Gorbunov în februarie anul viitor.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro