Reclamă

O grupare militantă palestiniană, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), a anunțat că trei dintre liderii săi au fost uciși într-un atac israelian asupra districtului Kola din Beirut. Atacul, care a vizat etajul superior al unei clădiri de apartamente, marchează primul incident de acest fel în limitele orașului Beirut, pe fondul intensificării ostilităților Israelului împotriva aliaților Iranului din regiune.

Martorii au declarat pentru Reuters că atacul din cartierul Kola a survenit într-un moment de escaladare a frecvenței atacurilor Israelului împotriva miliției Hezbollah din Liban și a miliției Houthi din Yemen. Aceste acțiuni au stârnit temeri că luptele din Orientul Mijlociu ar putea scăpa de sub control și ar putea atrage Iranul și Statele Unite, principalul aliat al Israelului.

Israelul a lansat raiduri aeriene duminică asupra miliției Houthi din Yemen și a zeci de ținte ale Hezbollah în Liban. În Hodeidah, Yemen, atacurile aeriene au dus la moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor 29, potrivit Ministerului Sănătății condus de Houthi. Totodată, în Liban, autoritățile au raportat că cel puțin 105 persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene.

Intensificarea bombardamentelor israeliene în ultimele două săptămâni a avut ca rezultat moartea mai multor oficiali de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv liderul Sayyed Hassan Nasrallah. Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că peste 1.000 de libanezi au fost uciși și 6.000 răniți recent, dar nu a precizat câți dintre aceștia sunt civili. Guvernul libanez a mai declarat că un milion de persoane și-au părăsit locuințele.

Israelul a promis continuarea asaltului, declarând că dorește să asigure din nou siguranța zonelor sale nordice pentru locuitorii afectați de atacurile cu rachete ale Hezbollah. În cursul zilei de duminică, dronele israeliene au survolat Beirutul, iar exploziile noilor atacuri au răsunat în capitala libaneză. Multe dintre atacurile anterioare s-au concentrat în sudul Libanului și în suburbiile sudice ale Beirutului, unde Hezbollah își desfășoară operațiunile. Sirienii care trăiesc în sudul Libanului și care au fugit de bombardamente au fost nevoiți să doarmă sub un pod din cartierul Kola, așa cum au declarat locuitorii din zonă.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro