Cercetătorii filipinezi au dezvoltat o varietate de orez cu un indice glicemic mai scăzut și un conținut mai mare de proteine, care ar putea ajuta la combaterea diabetului de tip 2, potrivit informațiilor publicate de The Guardian. Diabetul de tip 2 afectează peste 537 de milioane de adulți la nivel mondial, numărul fiind așteptat să crească la 783 de milioane până în 2045. Aceasta formă de diabet este cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină și de rezistența la insulină a celulelor.
Orezul, care este alimentul de bază pentru peste 90% din populația Asia-Pacificului, are un indice glicemic ridicat, ceea ce poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la dezvoltarea diabetului tip 2. Cercetările între consumul de orez și bolile netransmisibile au evidențiat acest risc. Utilizând banca extinsă de gene de orez a Institutului Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) din Filipine, cercetătorii, în colaborare cu instituții internaționale, au analizat 380 de mostre de semințe pentru a identifica gene cu caracteristici de sănătate îmbunătățite.
Dr. Nese Sreenivasulu, coordonatorul echipei de cercetare, a declarat că noile tipuri de orez, denumite ‘linii consangvinizate’, ar putea constitui o opțiune sănătoasă pentru persoanele diabetice și pre-diabetice. „Acest lucru ar putea avea un impact mare în Asia și Africa, printre consumatorii tradiționali de orez”, a spus el.
Cu toate acestea, noul orez nu a fost încă cultivat în afara laboratoarelor IRRI. Anul acesta se planifică să înceapă cultivarea sa în India și Filipine, parte a efortului IRRI de a combate sărăcia și foametea în regiunile dependente de orez.
Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional, a remarcat că problemele majore care contribuie la diabetul de tip 2 nu sunt doar legate de consumul de orez, ci și de prezența în dietă a băuturilor dulci și a alimentelor ultraprocesate, subliniind: „Orezul nu este principala cauză de îngrijorare”. Aceasta a recomandat impunerea de taxe pe băuturile îndulcite și îmbunătățirea etichetelor de avertizare de pe produse.
Din aceste descoperiri, planul este de a continua dezvoltarea de politici care să asigure accesul la alimente sănătoase și să limiteze consumul de zahăr.