Reclamă

Încălzirea globală facilitează adaptarea în România a unor specii de plante și arbori caracteristice țărilor exotice. Măslinii, care se vând acum și pe piața locală, sunt considerați rezistenți la iernile din zonele de câmpie, iar palmierii își fac tot mai mult loc în pepinierele din diverse regiuni ale țării.

Una dintre aceste pepiniere, situată în Bihor, atrage atenția prin oferta generoasă de palmieri și măslini. Afacerea a fost demarată de doi români inspirați de schimbările climatice, după ce și-au petrecut o perioadă muncind în Spania. Florina Andreica, proprietara pepinierei, explică: „Măslinii, noi din 2021 nu i-am mai protejat. Ne-am făcut un solar, pe care nici măcar nu trebuie să îl încălzim, plantele produc și ele o anumită energie, iar temperaturile nu au scăzut atât de tare”.

Prețul unui măslin ajunge să fie în jur de 10.000 de lei, un astfel de arbore putând rezista la temperaturi de până la minus 18 grade Celsius. Mihai Cărbunar de la Facultatea de Protecția Mediului adaugă: „Avem măslini care îngheață la -3, -5 grade, dar sunt și măslini care rezistă la -15, -18. Pentru fiecare specie există soiuri sau varietăți care rezistă la temperaturi scăzute”.

Schimbările climatice aduc beneficii și pentru viticultori. Zone cunoscute în mod tradițional pentru producția de vin alb devin acum favorabile și pentru soiurile de vin roșu. Sandor Darabont, proprietarul unui domeniu viticol din Biharia, afirmă: „Încălzirea globală a făcut ca zona Biharia să fie foarte favorabilă producției de struguri”.

În plus, pepinierele din România se îmbogățesc cu soiuri de arbuști ale căror fructe sunt deja întâlnite în supermarketuri. Specialistul horticultor Florin Pleș menționează: „Această specie este perfect adaptată pentru terenuri sărace, nisipuri, orice fel de teren. Se numește curma dobrogean, curmal chinezesc, jujuba, este specie pomicolă cu fructe consumate în stare proaspătă, e foarte bun pentru sănătate, puțin pretențios la tehnologie”. Pentru protejarea acestor culturi pe timp de iarnă, specialiștii recomandă utilizarea unor folii de protecție suplimentare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro