Reclamă

După recentele alerte meteo de furtună, mulți se întreabă ce este un ciclon tropical. Potrivit publicației Britannica, un ciclon este o furtună intensă de formă circulară, originară din oceanele tropicale calde. Alimentat de energia mării și menținându-și puterea cât timp rămâne deasupra apei calde, un ciclon mai slab poate evolua într-unul mult mai puternic, cu vânturi care depășesc 320 km/h, provocând pagube uriașe și pierderi umane semnificative.

Aceste fenomene sunt însoțite de vânturi puternice și ploi torențiale, aducând valuri de furtună ce pot crește nivelul mării cu până la 6 metri. Anual, în lunile de sfârșit de vară, cicloanele lovesc frecvent Coasta Golfului Americii de Nord, nord-vestul Australiei și regiunile de est ale Indiei și Bangladeshului.

Cicloni tropicali sunt furtuni circulare, de aproximativ 320 km în diametru, cu vânturile ce se rotesc în jurul unei zone centrale de presiune scăzută. Deplasarea vânturilor este influențată de rotația Pământului prin forța Coriolis, determinând rotația cicloniilor în funcție de emisfera în care se află. O trăsătură specifică a acestor furtuni este ‘ochiul’, o zonă centrală cu cer senin și presiune atmosferică scăzută, cu valori de presiune mai mici decât cele normale la suprafața Pământului.

‘Combustibilul’ pentru cicloane este asigurat prin evaporarea apei din ocean, ceea ce încălzește și umidifică aerul care crește în centrul furtunii. Diferențele de temperatură dintre aerul cald și cel rece favorizează ridicarea aerului cald, contribuind astfel la dezvoltarea fenomenului. Este crucial ca marea să fie suficient de caldă și stratul său de suprafață suficient de adânc pentru a susține dezvoltarea ciclonilor.

Dezvoltarea și intensificarea cicloniilor sunt influențate ulterior și de prezența unei perturbări atmosferice preexistente, în care aerul cald și umed favorizează dezvoltările ulterioare. Totodată, factorul Coriolis trebuie să fie suficient de mare pentru a iniția mișcarea de rotație, motiv pentru care acest fenomen nu apare aproape de Ecuator.

Cercetătorii avertizează că schimbările climatice, cauzate de încălzirea globală, pot duce la un număr crescut de cicloane. Potrivit specialiștilor de la World Weather Attribution, intensitatea recentelor inundații din Europa este probabil intensificată de încălzirea globală. Cicloanele aduc efecte devastatoare atunci când ating uscatul, cu pierderi de vieți omenești semnificative. În perioada 1970-2021, aproape 800.000 de decese au fost cauzate de cicloane, iar dintre acestea, cel mai devastator a fost ciclonul Great Bhola din 1970, din Bangladesh, cu estimări ce variază între 300.000 și 500.000 de victime.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro